Begroting 2025: Krachtig sturen op stabiliteit

Geplaatst op vrijdag 18 oktober 2024

Ook de komende jaren blijft de gemeente Waalre krachtig sturen op financiële stabiliteit. Grip is nodig om de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening te behouden. We blijven alle wettelijke taken uitvoeren, naast de afspraken die eerder zijn vastgelegd in het herijkte uitvoeringsprogramma als onderdeel van de Kadernota.

Wethouder Pieters: “We weten al geruime tijd dat extra maatregelen nodig zijn voor een financieel gezonde gemeente. Het evenwicht tussen de inkomsten en uitgaven is een regelmatig terugkerend thema in gesprekken tussen de gemeenteraad en het college. De steeds complexere opgaven en een afhankelijkheid van externe geldstromen, waarop we geen of deels invloed hebben, zorgen voor financiële ombuigingen van eerdere ambities.

In juli stelde de raad het herijkte uitvoeringsprogramma dan ook vast.

Samenwerken en blijvend investeren

Ook in deze begroting blijft de leefwereld van onze inwoners, bedrijven en instellingen centraal staan. We blijven de wettelijke taken uitvoeren naast projecten waar al een start mee is gemaakt en reguliere taken. Denk aan bibliotheken, woningbouw, Goed voor mekaar Waalre, Uniek Sporten, beheer openbaar groen en het omvangrijke project Duurzaam door Waalre.
We blijven investeren in de samenwerking binnen de regio en in de samenwerking met (maatschappelijke) partners.

Realistisch begroten

Onze gemeenteraad vroeg eerder om een realistische begroting. Deze ligt nu voor en is niet sluitend voor 2025 tot en met 2027. Voor gezonde financiën op termijn zou de begroting wel sluitend moeten zijn. Wethouder Pieters: “Er is onvoldoende compensatie voor de inflatie. We hebben te maken met teruglopende bijdragen van het Rijk en kunnen weinig doen aan compensatie van onze inkomsten. De lasten voor onze inwoner kunnen we ook niet oneindig verhogen. In Waalre is het ‘aan de knoppen draaien’ dus beperkt. We beschikken bijvoorbeeld over weinig eigen grond, hebben geen grote vakantieparken waar veel toeristen verblijven.

Het is nu aan de raad

Het college pleit voor een realistische houding met oog voor een bestuurbare gemeente die financieel gezond is en blijft. Met andere woorden: evenwichtig voor nu en in de toekomst. De raad is nu aan zet en
behandelt de begroting 2024 op 24 oktober oordeelsvormend en 7 en 12 november besluitvormend.

Begrotingsapp

Voor het eerst is de begroting dit jaar in een nieuwe begrotingsapp gepresenteerd. Je vindt de begrotingsapp op waalre.begrotingsapp.nl.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.