Extra hoogspanningslijn tussen Maasbracht en Eindhoven

Geplaatst op maandag 7 oktober 2024

Er is een plan om een nieuwe extra hoogspanningslijn aan te leggen tussen Maasbracht en Eindhoven. Deze extra verbinding is nodig, want de bestaande hoogspanningslijn tussen Maasbracht en Eindhoven, die op dit moment een upgrade krijgt, kan vanaf 2030 niet genoeg stroom vervoeren. Op basis van technische mogelijkheden, is er alleen een zoekgebied bepaald. Een stukje van onze gemeente valt in dat zoekgebied. Om te bepalen waar de hoogspanningslijn in dat zoekgebied precies komt, start een procedure. Inwoners die in het zoekgebied wonen, nodigen we van harte uit om mee te denken. Meer weten? Volg het webinar of kom naar de informatiebijeenkomst.

TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, heeft berekend dat hier vanaf 2030 een extra hoogspanningslijn nodig is. Want het gebruik van het landelijke hoogspanningsnet neemt toe. Dat komt hierdoor:

  • Vraag en aanbod van stroom neemt toe. Dit komt door groei van de bevolking. En we gebruiken meer stroom met bijvoorbeeld elektrische auto’s, woningen en industrie.
  • Veel stroom wordt straks opgewekt met windmolens op zee, in plaats van in een energiecentrale in het land. De stroom moet daardoor een langere weg afleggen naar de gebruiker. Dat vraagt meer van het hoogspanningsnet.
  • Zon en wind geven soms teveel stroom en soms te weinig. Bij teveel stroom wordt het naar het buitenland vervoerd. Bij een tekort wordt stroom geïmporteerd. Ook dat vraagt meer van het hoogspanningsnet.

Waar komt de extra hoogspanningslijn?

Tussen de hoogspanningsstations Maasbracht en Eindhoven is een groot zoekgebied. Daarin moet de hoogspanningslijn komen. De nieuwe verbinding mag niet veel langer zijn dan de bestaande. Anders werkt hij niet.Binnen het zoekgebied kijkt TenneT hiernaar:

  • De verbinding komt bovengronds (behalve waar het echt niet anders kan)
  • De verbinding komt zo min mogelijk bij gevoelige gebouwen of stads- en dorpskernen
  • De verbinding komt zo min mogelijk bij beschermde natuurgebieden
  • De verbinding kruist zo min mogelijk andere hoogspanningsverbindingen
  • De verbinding krijgt zo min mogelijk bochten of knikken
  • De verbinding loopt het liefst gelijk op met bestaande infrastructuur, zoals een snelweg of een andere hoogspanningslijn

Wat gebeurt er nu?

Er ligt een Voornemen en Participatieplan ter inzage. Dat is de eerste stap in de procedure die er uiteindelijk voor zorgt dat alle vergunningen er zijn om te mogen bouwen. In het Voornemen beschrijft TenneT de plannen voor het project. Het Participatieplan is te lezen hoe de omgeving bij het energieproject wordt betrokken. Je kunt nu je suggesties, kansen en zorgen delen. Deze worden meegenomen naar de volgende stap. Er volgt nog een aantal stappen, waarin het plan steeds preciezer wordt. Zo zorgen het ministerie van Klimaat en Groene Groei en TenneT dat de hoogspanningslijn zorgvuldig wordt ingepast. Bij de verschillende stappen krijg je steeds opnieuw de kans om te reageren.

Meer weten? Volg het webinar.

Op donderdag 17 oktober om 19.30 uur kun je een webinar volgen. Daarin wordt meer over het project verteld en kun je vragen stellen. Het webinar is na afloop hier terug te zien. Inschrijven is niet nodig.

Of kom naar een inloopavond!

Ook zijn er drie inloopavonden op drie verschillende locaties. Deze locaties zijn zo goed mogelijk verdeeld over het zoekgebied. Het betekent overigens niet automatisch dat de verbinding langs deze 3 locaties komt. Voor Waalre is de dichtstbijzijnde bijeenkomst in Dorpshuis ’t Perron in Heeze op donderdag 31 oktober.

Je krijgt dan informatie op een informatiemarkt waar je vragen kunt stellen aan medewerkers van het ministerie van Klimaat en Groene Groei en van TenneT. Ook kun je ter plekke reageren op het voorstel. Je kunt vrij in- en uitlopen tussen 19:00 tot 21:00 uur. Er is geen algemene presentatie. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Meer informatie over de informatiebijeenkomsten , de stappen in het proces en hoe je kunt reageren lees je hier. Meer informatie over het project zelf vind je hier.

Extra hoogspanningslijn tussen Maasbracht en Eindhoven

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.