Vitaal, klimaatbestendig en duurzaam gemeentebos voor de toekomst

Geplaatst op vrijdag 4 oktober 2024

De gemeente heeft in samenwerking met Bosgroep Zuid-Nederland een bosbeheerplan voor de komende jaren opgesteld. Het plan beschrijft voor de jaren 2024-2033 hoe we omgaan met het beheer voor de bos- en natuurterreinen van de gemeente Waalre. In deze periode zetten we stappen om de huidige kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van de natuurwaarden van deze bossen en natuurterreinen te behouden en te versterken. De belangrijkste thema’s waarmee rekening wordt gehouden zijn; ecologie, klimaatweerbaarheid, biodiversiteit en recreatie.

Om tot dit plan te komen, zijn onderzoeken uitgevoerd in het bos. Door klimaatverandering en stikstof heeft het bos het moeilijk. We staan dan ook voor de uitdaging om onze gebieden veerkrachtiger te maken tegen verwachte en onverwachte omstandigheden. Ook is er een enquête gehouden onder inwoners, de gebruikers en bezoekers van het bos.

Het bosbeheer in grote lijnen

We zetten in op een gezond bos voor de lange termijn. De huidige bossen zijn zogeheten ‘productiebossen’. Er staan veel naaldbomen bedoeld voor de mijnbouw. Geleidelijk aan voegen we andere boomsoorten toe zodat een gevarieerd bos ontstaat. We kijken per locatie in het bos wat op welke plek goed gedijt. Op hoger gelegen droge gronden doen bepaalde soorten het beter dan op natte gronden en omgekeerd. Dat betekent dat we in de bossen open plekken maken om ruimte te bieden voor deze nieuwe soorten. Zo’n open plek is al gauw groter dan je denkt. De nieuwe aanplant heeft zonlicht nodig en kan dus niet in de schaduw van de bestaande bomen staan. Open plekken in het bos bieden dus ruimte aan jonge soorten om te groeien. De jonge boompjes worden ook beschermd met een huls of bamboestokken zodat ze niet worden aangevreten door wild.

Dood hout laten we waar mogelijk liggen. Ruim een derde van alle biodiversiteit en naar schatting 50% van de totale bosfauna is in meer of mindere mate afhankelijk van dood hout. Dood hout vormt een nestplaats, schuilplek en een bron van voedsel voor vogels, vleermuizen en andere zoogdieren, en is van groot belang voor insecten en paddenstoelen.

Maar we hebben niet alles in de hand. Dat het klimaat verandert en het warmer wordt, weten we. Dat dat zorgt voor pieken in regenval en lange periodes van droogte weten we ook. Maar de mate van die extremen kunnen we niet voorspellen. De vele regen van afgelopen voorjaar en ook nu weer in september, zijn zelfs buiten verwachting. Ook dat heeft gevolgen voor de natuur. We kunnen niet voorkomen dat enkele bomen en planten doodgaan.

We blijven het bos monitoren en bijsturen waar nodig. Het omvormen van het bos zal nog zeker de komende 50 jaar in beslag nemen.

De belangrijkste resultaten van de inwonerenquête

322 inwoners hebben de enquête ingevuld. 90% bezoekt de bossen wekelijks of zelfs dagelijks. De meeste respondenten beoordelen het bos met een 8. Men bezoekt voornamelijk het bos voor de natuurbeleving, maar ook voor de rust en sport of activiteit. Het bos wordt als niet te druk en niet te rustig ervaren. Wel ervaren de meeste respondenten wel eens overlast van andere bezoekers, bijvoorbeeld door loslopende honden, motorcrossers of mountainbikers. Ook geven de respondenten aan dat zij bij het bosbeheer het vooral belangrijk vinden dat er aandacht is voor natuurbehoud, ten opzichte van recreatiemogelijkheden. Ook is er behoefte aan een losloopgebied voor de hond.

Vaststellen van het plan

Het bosbeheerplan is afgelopen dinsdag 1 oktober oordeelsvormend voorgelegd aan de gemeenteraad. Op 15 oktober wordt het plan besluitvormend behandeld.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.