Ga je isoleren? Denk aan de vleermuis!

Geplaatst op maandag 30 september 2024

Het najaar is in aantocht. Misschien denk je bij de dalende temperaturen weer na over goede isolatie van je woning. Wist je dat je bij het isoleren van je woning het leven van dieren ernstig kunt verstoren? Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren kans om weg te vliegen vóórdat het isolatiebedrijf isoleert. Wanneer je jouw woning dit najaar wil isoleren, doe je er goed aan om vóór november jouw woning natuurvrij te maken. Zo help je mee de vleermuizen te beschermen én zit je er warmpjes bij deze winter!

Beschermen van dieren

Als je je woning laat isoleren ben jij als opdrachtgever verantwoordelijk om de natuur te beschermen. Delen van woningen die geïsoleerd kunnen worden, zijn vaak ook ideale verblijfplaatsen voor dieren. Vleermuizen nestelen zich bijvoorbeeld onder daken of in spouwmuren. Deze dieren zijn beschermd en hiervoor geldt dat we ze niet mogen doden of verstoren. Bij het isoleren van een woning gebeurt dit echter vaak wel. Om dit te voorkomen is er in mei een landelijke aanpak gestart voor het “natuurvriendelijk isoleren”. Met deze aanpak kan er geïsoleerd worden, zonder dat we vleermuizen die in onze woningen leven doden of verstoren.

Natuurvriendelijk isoleren

Voor het natuurvriendelijk isoleren is geen uitgebreid ecologisch onderzoek nodig. Wel belangrijk is het ’natuurvrij’ maken van de woning. Dit moet eerst gebeuren, voordat het isoleren kan beginnen. Dit kan gedaan worden door isolatiebedrijven gespecialiseerd in het natuurvriendelijk isoleren. Zij hangen hiervoor flapjes op, bijvoorbeeld voor openingen in de spouwmuur. De in de spouw verstopte vleermuizen kunnen hierdoor hun verblijf nog wel uit, maar kunnen niet meer terug naar binnen. Ongeveer vijf dagen na het plaatsen van de flapjes zullen er geen vleermuizen meer aanwezig zijn, waarna het isoleren kan beginnen. Deze aanpak is alleen niet altijd mogelijk.

Natuurvrij maken niet hele jaar mogelijk

Tijdens de kraamperiode tussen april en juli mogen woningen niet natuurvrij gemaakt worden. De volwassen vleermuizen kunnen hun verblijf dan niet meer in, waardoor de pasgeboren vleermuizen aan hun lot worden overgelaten. Ook tijdens de winterslaap heeft de aanpak geen nut: hoewel de flapjes wel voor de verblijven geplaatst mogen worden, zal een slapende vleermuis zijn plek niet verlaten. Tussen november en maart, de winterslaapperiode, kunnen woningen dus niet natuurvrij worden. Als inwoner heb je hierdoor dit jaar nog tot en met oktober om jouw woning natuurvrij te laten maken door een isolatiebedrijf.

Wat doet de gemeente?

De vleermuizen die niet meer kunnen terugkeren naar hun plekken in je woning, moeten op een alternatieve plaats kunnen verblijven. De gemeente realiseert deze alternatieve verblijfplaatsen voor de vleermuizen. Dit gebeurt door alle gemeenten in de regio. Op de korte termijn gebeurt dit op basis van statistieken. Op de langere termijn maken we een ‘soortenmanagementplan’. We doen hiervoor onderzoeken zodat we weten welke vleermuissoorten waar verblijven. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek, kijken we waar we nog extra verblijfplaatsen voor de vleermuizen kunnen maken. Ook proberen we manieren te vinden om nóg beter voor de beschermde diersoorten te kunnen zorgen.

Kijk op waalre.nl/duurzaamheid voor meer informatie over natuurvriendelijk isoleren of op de website van Milieu Centraal.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.