Tuintips najaar

Geplaatst op dinsdag 24 september 2024

De herfst is weer begonnen en dat betekent dat we ook weer fijne tuintips hebben voor het najaar. Vebego, verantwoordelijk in de gemeente Waalre voor het beheer en onderhoud aan het groen in de openbare ruimte, geeft graag tuintips voor de herfst. Deze keer helpen Ecoloog Sjoerd en klimaatbestendigheidsexpert Thomas, beide van Vebego, je graag op weg!

  1. Bespaar jezelf een hoop werk en laat bladeren in de tuin liggen. De bladeren verteren en worden voedingsstoffen voor jouw bodem en planten. Daarnaast vinden allerhande tuinbeestjes, zoals egels, kikkers en insecten, een fijne schuilplek tussen de bladeren.
  2. Tegen het einde van de herfst kun je de dakgoten schoonmaken. Het natte herfstblad dat je uit de dakgoot haalt, is al een beetje verteerd en is ideaal om tussen de beplanting te gooien als extra voeding.
  3. Zijn je vaste planten uitgebloeid knip ze dan nog niet af maar laat ze staan tot het voorjaar. Door je vaste planten in het voorjaar te snoeien en het snoeiafval als tussen de beplanting te laten liggen, wordt de kringloop van voedingsstoffen hersteld; dat noemen we een mulchlaag. Daarnaast bevatten de uitgebloeide planten vaak nog zaden waar vogels graag van snacken.
  4. Ben je van plan je tuin te renoveren? De herfst en winter zijn het ideale moment voor plantwerkzaamheden, zeker voor bomen of meerstammige heesters maar ook voor bloembollen en zadenmengsels. Zo zit je er komende zomer lekker bij in je nieuwe groene tuin.
  5. Wil jij in de herfst ook wat kleur in je tuin? Dat kan met herfstbloeiers in je tuin of op je balkon, zoals sporkehout, klimop, herfstaster, duizendblad en avondkoekoeksbloem. Zo fleur je de herfst een beetje op!

Veel tuinplezier!

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.