Cursus Politiek Actief 2024

Geplaatst op donderdag 5 september 2024

Bent u geïnteresseerd in politiek en wilt u actief meedenken? Dan is de gratis cursus Politiek Actief een goede manier om te kijken hoe de gemeente werkt en welke rol bij u past.

De gemeenteraad van Waalre nodigt u van harte uit voor de cursus Politiek Actief. Met deze cursus wil de gemeenteraad u enthousiast maken om politiek actief te worden. Bijvoorbeeld als lid van een politieke partij, in een adviesraad of als gemeenteraadslid.

Wie kan meedoen?

De cursus is voor inwoners van Waalre die erover nadenken politiek actief te worden. Maar nog niet precies weten wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook veel inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook voor deze mensen is de cursus zeer geschikt.

Hoe werkt de politiek?

Welke actieve rol kunt u als inwoner spelen? Wat is aan de Rijksoverheid, wat aan de gemeente? Wanneer is het College van burgemeester en wethouders aan zet en wat zijn de bevoegdheden van de gemeenteraad? Tijdens de cursus Politiek Actief komen dit soort vragen aan bod.

Programma

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. Naast theoretische kennis, verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren. Gastdocenten geven presentaties. De deelnemers ontmoeten ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

Cursusdagen in 2024

De cursus staat gepland voor oktober tot en met december 2024. Van 19:30 uur tot 22:00 uur in de raadzaal van het Huis van Waalre.

De bijeenkomsten hebben de volgende hoofdthema’s:

  • Bijeenkomst 1 op 30 oktober 2024: Kennismaking en staatsinrichting
  • Bijeenkomst 2 op 6 november 2024: De gemeente
  • Bijeenkomst 3 op 13 november 2024: De gemeenteraad
  • Bijeenkomst 4 op 20 november 2024: Debattraining
  • Bijeenkomst 5 op 10 december 2024: Financiën & bezoek raadsvergadering

Gratis meedoen en aanmelden

U kunt gratis meedoen. Heeft u belangstelling, vragen of wilt u zich aanmelden? Stuur dan een e-mail met uw naam, adres en telefoonnummer naar de griffie: griffie@waalre.nl.

De cursus wordt verzorgd door de Raadsgriffie van Waalre in samenwerking met ProDemos.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.