Herdenken en vieren 80 jaar vrijheid

Geplaatst op dinsdag 13 augustus 2024

Op 18 september van dit jaar is het precies 80 jaar geleden dat Waalre werd bevrijd tijdens operatie Market Garden. Hierdoor kwam er een einde aan de Duitse bezetting in onze gemeente. Een belangrijk moment dat we willen herdenken én vieren.

Herdenken en vieren

Door het hele land wordt erbij stil gestaan dat Nederland, dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet, werd bevrijd. Hierbij herdenken we de slachtoffers en tonen we dankbaarheid en respect aan onze bevrijders en de mensen die zijn gestorven voor onze vrijheid. De Tweede Wereldoorlog heeft veel littekens achtergelaten in ons land. Deze zijn 80 jaar later nog altijd zichtbaar in families die dierbaren zijn verloren.

Wij kregen in 1945 onze vrijheid terug, maar op veel plaatsen in de wereld wordt tot op de dag van vandaag oorlog gevoerd. Vrijheid is nooit af; we moeten er dagelijks aan werken om de ander de ruimte te geven en onze democratie te bewaken. Daarom vieren we vrijheid niet alleen, maar samen. Want vrijheid deel je met elkaar.

Activiteiten

In Waalre zijn er activiteiten gepland waarin vrijheid centraal staat. Hierbij nodigen wij de inwoners uit om samen met de gemeente stil te staan bij de bevrijding en de vrijheid te vieren. De activiteiten binnen de gemeente zijn:

  • Lesprogramma voor de basisscholen - aankomend schooljaar
  • Laagvliegen tijdens oefening Falcon Leap – 9 tot en met 21 september 2024
  • Vrijheidspad - 11 september 2024
  • Vrijheidsviering – 13 september 2024
  • Fotowedstrijd vrijheid – tot en met 31 maart 2025

Informatie over de activiteiten is te vinden op waalre.nl/80jaarvrijheid. Ook vind je hier hoe je jezelf en anderen kan aanmelden voor de activiteiten.

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.