Zomer tuintips

Geplaatst op dinsdag 16 juli 2024

Officieel is de zomer al weken geleden begonnen. Het heeft helaas nog veel geregend maar het mooie weer lijkt er nu toch echt aan te komen. Vebego, verantwoordelijk in de gemeente Waalre voor het beheer en onderhoud aan het groen in de openbare ruimte, geeft graag tuintips voor de zomer. Deze keer zet ecoloog bij Vebego David Hess zijn tips voor jullie op een rijtje:

  1. Laat uitgebloeide planten lekker staan. Deze bieden voedsel voor vogels en schuilplekken voor insecten.
  2. Maak een kruidenhoekje in je tuin of op je balkon. Soorten zoals rozemarijn, lavendel, marjolein, tijm of venkel trekken vlinders en bijen aan én je kan ze ook gebruiken bij het koken!
  3. Maai je gazon in de zomer niet te kort om verbranding door de zon te voorkomen. Met een grashoogte van 3 tot 5 centimeter voorkom je gele en bruine vlekken in het gras. Grasresten kun je in je plantvakken strooien. Daardoor blijft de grond langer vochtig en krijgt onkruid minder ruimte om te groeien.
  4. Heb je behoefte aan een schaduwplek in de zomer, maar geen zin om elke keer met een parasol te slepen? Denk eens aan een met klimplanten begroeide pergola. Lekker groen en verkoelend!
  5. Heb je nestkastjes in je tuin? Let dan op dat ze niet in de volle zon hangen. Probeer wat schaduw te creëren zodat de jonge vogeltjes het ook koel houden.
  6. Wil je dorstige tuindieren helpen? Maak een vogelbadje van een ondiepe schaal. Bijen en vlinders kunnen ook dorstig zijn op hete dagen. Zet een ondiep bordje water, met knikkers of steentjes erin neer. Zo kunnen de insecten ergens op landen en verdrinken ze niet.


Veel tuinplezier!

Meer nieuws


Nieuwsarchief

  • Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.
  • Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. U vindt hier ons nieuwsarchief in RSS.