Stappenplan aanvraag (ver)bouwen

Wilt u bouwen of verbouwen? Slopen? Een inrit aanleggen? Of iets anders aan uw omgeving veranderen? Vaak heeft u een omgevingsvergunning nodig als u iets wil veranderen in uw woonomgeving.

Ga zorgvuldig na of uw plannen vergunningvrij kunnen worden uitgevoerd. Lees alles over de spelregels en doorloop het stappenplan.

Stap 1: Doe een vergunning check

Via het Omgevingsloket checkt u of u vergunningvrij mag bouwen. Ga zorgvuldig na of uw plannen, met eventueel een beperkte wijziging, vergunningvrij kunnen worden uitgevoerd.

Vanaf 2024 bestaat het bouwen uit 2 verschillende activiteiten, de bouwactiviteit en de ruimtelijke activiteit, genaamd de ‘omgevingsplanactiviteit’. Voor de beide onderdelen kan er sprake zijn van een vergunningplicht of een deel dat vergunningvrij is.

Wet Bibob

Binnen de aanvraagprocedure kunt u te maken krijgen met een zogenaamd Bibob-onderzoek. Als er een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan de bevoegde overheidsinstantie de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken. Dit is de Wet Bibob.

Stap 2: Vertel de omgeving over uw plan

Iedereen die iets wil gaan doen in de fysieke leefomgeving dat niet past binnen het omgevingsplan moet eerst in gesprek gaan met de mensen die de gevolgen van dat plan gaan merken. Denk aan de bouw van een grotere dakkapel dan gebruikelijk, bedrijfsuitbreiding of de bouw van een nieuw appartementencomplex. Het advies is om altijd eerst vooraf je plan aan de omgeving voor te leggen, ook als dit niet verplicht is. Zo is de kans op begrip voor je plan groter.

Wat is participatie?

Participatie is het op tijd betrekken van inwoners en andere belanghebbenden bij de voorbereiding van veranderingen in hun leefomgeving. In deze video wordt uitgelegd wat participatie is.

Praat vooraf met elkaar om te horen wat mensen wel of juist niet willen. Probeer er samen uit te komen vóórdat de schop de grond in gaat. Dát is participatie. De gemeenteraad heeft een aantal spelregels voor participatie in Waalre vastgelegd. Daarnaast is er een handreiking die u helpt om participatie vorm te geven.

Hoe moet participatie er uit zien?

Bij een veel voorkomend plan, bijvoorbeeld voor een dakkapel, kunt u tijdens een gesprek met de buren vertellen wat u van plan bent en naar hun mening vragen. Bij iets groots als de bouw van een appartementencomplex kunt u denken aan een informatieavond voor alle buurtbewoners in het gemeenschapshuis waarbij u reacties verzamelt. Maar ook een website met reactiemogelijkheid kan geschikt zijn – als het maar in verhouding staat tot de gevolgen van het plan.

Leg vast hoe de participatie is geweest

Als u een vergunning gaat aanvragen voor uw plan, dan let de gemeente erop of en hoe u participatie heeft toegepast. Zorg er daarom voor dat u vastlegt hoe de mensen die de gevolgen gaan merken zijn betrokken. En wat u heeft gedaan met de reacties.

Voor- en nadeel participatie

Praten met betrokkenen kost tijd en moeite. Maar het levert ook voordeel op als u rekening met anderen houdt. Een plan dat de bezwaren van aanwonenden wegneemt, kan tijdrovende en dure juridische procedures voorkomen. Bovendien is het prettiger om een plan te realiseren als de omgeving er sympathiek en welwillend tegenover staat. Participatie is ook in uw eigen belang.

Stap 3: Check of uw plan wenselijk is

Wij adviseren u om uw (concept)plannen door ons te laten beoordelen door het indienen van een conceptverzoek, ook wel bekend als een vooroverleg of principeverzoek, op www.omgevingswet.overheid.nl. In een van de laatste stappen kunt u kiezen voor conceptverzoek, in plaats van een aanvraag omgevingsvergunning. Ook wanneer u een activiteit wilt ondernemen die afwijkt van het omgevingsplan kunt u uw initiatief laten toetsen op haalbaarheid. Hiermee voorkomt u dat u onnodige kosten maakt voor een volledige uitwerking van uw plannen.

Conceptverzoek: schriftelijke beoordeling (bouw)plannen

U kunt een omgevingsvergunning (laten) aanvragen zonder een beoordeling vooraf door de gemeente. Voor eenvoudige aanvragen is dit geen probleem, als de aanvraag deskundig en volledig is ingediend. Heeft u grotere bouwplannen, of voldoet uw kleinere bouwwerk niet aan de welstandscriteria of bestemmingsplan?

Wij adviseren dan om uw (concept)plannen vooraf door ons te laten beoordelen. Daardoor kan het (gedeeltelijk) weigeren van de definitieve aanvraag of het missen van een noodzakelijke toestemming worden voorkomen en daarmee dat uw plannen alsnog vertraagd en/of duurder worden.

Uw plannen worden onder meer getoetst aan het omgevingsplan en waar nodig ook aan de Welstandsnota. In de Welstandsnota staan regels voor het uiterlijk van bouwwerken, de gebruikte materialen, et cetera.

Een verzoek dat niet past binnen het omgevingsplan kan nog heel globaal zijn. Zo’n verzoek wordt getoetst op verschillende thema’s, zoals stedenbouw, economische zaken, verkeer, groen en milieu. Bij een positief standpunt adviseert de gemeente met welke ruimtelijke procedure u het meest geholpen bent. Dit kan een wijziging van het omgevingsplan zijn, maar in sommige gevallen is een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan. Dat wordt een buitenplanse omgevingsplanactiviteit of in het kort BOPA genoemd) voldoende. Het kan ook voorkomen dat de gemeente al bezig is met een wijziging van het omgevingsplan waarin uw perceel ligt, en dat u daarop kunt ‘meeliften’.

Indienen conceptverzoek

Wilt u weten of uw verbouwingsplannen of plannen die afwijken van het omgevingsplan kans van slagen hebben? In het omgevingsloket kunt u een aanvraag omgevingsvergunning indienen. In de aanvraag kunt u kiezen voor een conceptverzoek aanvragen of een omgevingsvergunning aanvragen. In het omgevingsloket staat aangegeven welke gegevens u voor de aanvraag nodig heeft, waaronder onderstaande gegevens:

  • De ingevulde digitale aanvraag;
  • tekeningen met daarop aangegeven, situatietekening, plattegronden en gevelaanzichten (bestaand en nieuw), maatvoering, doorsnede;
  • foto’s van bestaande en omliggende bebouwing.

Wanneer uw plan voor het afwijken van het omgevingsplan nog globaal is en u bovenstaande gegevens voor uw plan nog niet heeft, dient u naast de ingevulde digitale aanvraag het volgende bij de gemeente in:

  • Een goede omschrijving van de door u gewenste (bedrijfs-)activiteiten.
  • Een duidelijke kaart met daarop schematisch de gewenste plattegrond.

Naarmate u meer gedetailleerde geldige gegevens verstrekt, kunnen wij uw (concept)plannen beter beoordelen. U ontvangt van ons een schriftelijke beoordeling met een advies over het vervolgtraject.

Bij het aanvragen van een conceptverzoek in het omgevingsloket, krijgt u aan het einde de vraag of het gaat om een afwijking van het omgevingsplan. Vragen die u nog niet kunt invullen of bijlagen waarover u nog niet beschikt kunt u overslaan.

Vergunningvrij bouwen

Weet u niet zeker of uw plannen vergunningvrij kunnen worden gerealiseerd? U kunt dit nagaan via het Omgevingsloket en www.ruimtelijkeplannen.nl.

Prijs conceptverzoek

De prijs van uw conceptverzoek kunt u terugvinden in de Legesverordening. Als u voor hetzelfde plan binnen 6 maanden na afronding van het conceptverzoek een aanvraag omgevingsvergunning indient, hoeft u de legeskosten voor het conceptverzoek niet te betalen.

Afspraak maken

Heeft u hierover vragen of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u een e-mail sturen naar vergunningen@waalre.nl

Bezwaar

De beslissing op een principeverzoek is geen formeel besluit. Er is dan ook geen bezwaar mogelijk tegen de uitkomst hiervan.

Stap 4: Vraag een omgevingsvergunning aan

Als uit de vergunningscheck en/of conceptverzoek blijkt dat u een omgevingsvergunning nodig heeft, vraagt u een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket. Hiervoor heeft u DigiD (particulieren) of eHerkenning (bedrijven) nodig. In een van de laatste stappen kiest u voor een aanvraag omgevingsvergunning.

Vanaf 2024 bestaat het bouwen uit 2 verschillende activiteiten, de bouwactiviteit en de ruimtelijke activiteit, genaamd de ‘omgevingsplanactiviteit’. Voor de beide onderdelen kan er sprake zijn van een vergunningplicht of een deel dat vergunningvrij is.

Prijs omgevingsvergunning

De legeskosten zijn afhankelijk van veel factoren. U vindt de prijs in de tarieventabel behorende bij de legesverordening.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

Op grond van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat de toetsing van de bouwtechnische eisen van een aantal typen bouwwerken van de gemeente over naar een onafhankelijke partij, de zogenaamde kwaliteitsborger. U vindt een video met een stappenplan op iplo.nl. Meer informatie over de Wkb vindt u op de website van Rijksoverheid.

Afhandeling

Meestal geldt de reguliere aanvraagprocedure met een behandeltermijn van maximaal 8 weken. In enkele gevallen kan er sprake zijn van een uitgebreide procedure van maximaal 6 maanden. Meer informatie over de procedure en termijnen staat in de ontvangstbevestiging, die u ontvangt na het indienen van de aanvraag.

Wet Bibob

Binnen de aanvraagprocedure kunt u te maken krijgen met een zogenaamd Bibob-onderzoek. Bibob staat voor Wet Bevordering Integriteit Beoordelingen door het Openbaar Bestuur (BIBOB). Door deze wet kan de gemeente voorkomen dat ze ongewild strafbare feiten mogelijk maakt.

Overige vergunning

Let op: het kan zijn dat u nog andere vergunningen nodig heeft voor uw activiteit, bijvoorbeeld op gebied van milieu, flora en fauna, brandveiligheid enzovoort.

Stap 5: Melding slopen

Voor het slopen of renoveren van een gebouw is meestal geen omgevingsvergunning nodig. In bepaalde gevallen is het wél verplicht om de sloop vooraf te melden middels een sloopmelding. Dit is bepaald in het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL). Meer informatie lees je op iplo.nl.

Wanneer is een sloopmelding verplicht?

U bent verplicht een sloopmelding te doen:

  • Als bij de sloop 10 m³ of meer sloopafval vrijkomt;
  • Als bij de sloop asbest wordt verwijderd.

Wanneer een omgevingsvergunning voor het slopen?

In sommige gevallen moet u naast de sloopmelding ook een omgevingsvergunning voor slopen aanvragen. Daarbij kunt u denken aan de volgende gevallen:

  • Sloopwerkzaamheden aan een erkend monument
  • Sloopwerkzaamheden aan een gebouw in een beschermd stads- of dorpsgezicht

Sloopmelding doen en/of sloopvergunning aanvragen

De sloopmelding doet u via het Omgevingsloket. Als er ook een omgevingsvergunning nodig is voor de sloop, dan kunt u die tegelijkertijd aanvragen. Doe de sloopmelding minimaal 4 weken voordat u met de sloopwerkzaamheden wilt beginnen.

Als een bedrijf de werkzaamheden uitvoert waarbij asbest wordt gesaneerd, dient dit bedrijf gecertificeerd te zijn. Zie voor gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven www.ascert.nl.

Benodigde informatie voor sloopmelding

Bij de sloopmelding vraagt de gemeente om onderstaande gegevens:

  • foto’s en een situatietekening van het te slopen bouwwerk;
  • profiel (summier) van het te slopen gebouw;
  • maten van het gebouw (een eenvoudige tekening, een architect is niet nodig);
  • schatting van te verwachten sloopafval per m³;
  • kadastrale aanduiding, sectie en nummer;
  • asbestinventarisatierapportage: (alleen een SC-540 gecertificeerde asbestinventarisatie bureau mag zo’n rapport opmaken);
    • indien het bouwjaar van het te slopen bouwwerk van voor 1994 is;
    • meer dan 10m³ sloopafval vrijkomt en/of;
    • asbesthoudend afval vrijkomt.
  • of er overig chemisch afval vrijkomt;
  • of de sloopwerkzaamheden worden uitgevoerd door een bedrijf en zo ja, door welk bedrijf;
  • hoe lang de werkzaamheden naar verwachting zullen duren;
  • of en waar containers worden geplaatst voor het sloopafval.

Nadat u de melding hebt gedaan, krijgt u van de gemeente een ontvangstbevestiging. Is uw melding niet volledig, dan krijgt u hiervan bericht en moet u een nieuwe melding doen. Is uw melding wel volledig, dan kan de gemeente nog wel voorwaarden stellen aan de sloopwerkzaamheden. Aan deze voorwaarden moet u zich houden.

Minimaal 2 werkdagen voordat u met de sloopwerkzaamheden begint, moet u dit melden bij de gemeente. Bent u klaar met de werkzaamheden? Meld dit ook bij de gemeente. Doe dit uiterlijk op de eerste werkdag nadat u de werkzaamheden afgerond hebt.

Asbest verwijderen als particulier

Voor het verwijderen van asbesthoudende materialen als particulier zijn een paar uitzonderingen gemaakt. Soms kunt u ook uiterlijk een week van tevoren de melding doen. Dit kan in de volgende gevallen:

  • U verwijdert als particulier geschroefde hechtgebonden asbesthoudende platen tot een maximum van 35 m², uit de woonfunctie of nevenfunctie; (dakleien uitgezonderd),
  • U verwijdert als particulier asbesthoudende vloertegels, tot een maximum van 35 m² uit de woonfunctie of nevenfunctie;
  • U voert reparatie- of mutatieonderhoudswerkzaamheden uit. Dit geldt alleen als de termijn van 4 weken tot onnodige leegstand van het gebouw leidt of het gebruiksgenot belemmert.

In overige gevallen moet een gecertificeerd bedrijf worden ingeschakeld en is de eerstgenoemde procedure van toepassing.

Nadat u de melding hebt gedaan, krijgt u van de gemeente een ontvangstbevestiging. Is uw melding niet volledig, dan krijgt u hiervan bericht en moet u een nieuwe melding indienen.

Stap 6: Melding plaatsen bouwmateriaal en of bouwmaterieel

Gaat u verbouwen en wilt u een voorwerp plaatsen op de weg en/of openbare plaats? Het is dan belangrijk dat u eerst een melding indient.

Wanneer een melding indienen?

Het indienen van een melding is van belang als u bouwmateriaal of bouwmaterieel tijdelijk op de weg en/of openbare plaats gaat plaatsen. Het gaat hier bijvoorbeeld om een:

  • Container
  • Hoogwerker
  • Hijskraan
  • (Rol)steiger
  • (Bouw)lift
  • Mobiele toilet (Dixi)
  • Bouwkeet
  • Bouwhek
  • Big bag transportzak gevuld met zand, grind, grond, etc.
  • Hoop zand, grind, grond, tegels, pallets, etc.

De melding dient u ten minste 10 werkdagen voorafgaand aan het gebruik in te dienen. Lever een situatietekening op schaal aan waarin de volgende punten verwerkt:

  • De afmetingen van het totale werkgebied
  • Afmetingen van de overgebleven ruimte
  • De al aanwezige objecten in de openbare ruimte
  • De exacte locatie van het te plaatsen object
  • De afmetingen van het te plaatsen object
  • De afmetingen en het materiaal van de afzetting
  • Indien van toepassing: Het giekbereik van de hijskraan (met verticale en horizontale hijsbewegingen)

Regels voor plaatsen voorwerpen op de weg en/of openbare plaats

Denk bij de plaatsing aan de volgende regels:

  • Obstakels mogen niet hinderlijk geplaatst worden en moeten goed zichtbaar zijn (vijf meter uit een bocht, niet op fietspaden, geen uitsteeksels, etc.);
  • Bij de plaatsing op een rijbaan een breedte van minimaal 3,5 meter wordt vrijgehouden;
  • Obstakel dient afgezet te worden met hekwerk, pionnen of schildjes, ter bescherming van derden;
  • Weg, berm of groen mogen niet beschadigd worden. Indien we na gebruik schade constateren kunnen deze worden verhaald bij de aanvrager;
  • Afsluitpotten, brandkranen en controleputten van de riolering blijven bereikbaar;
  • Plaatsing heeft een tijdelijk (eindig) karakter voor de duur van maximaal 3 weken.

Bekijk de APV artikel 2.10 voor alle geldende regels.

Schade

Als er tijdens de werkzaamheden schade ontstaat aan de weg en of een openbare plaats, neem dan meteen contact op met de gemeente, zodat de nodige maatregelen genomen kunnen worden. Tijdens het weekend of tijdens feestdagen, neem dan contact op de eerstvolgende werkdag. Mogelijke schade door (bouw)werkzaamheden aan gemeentelijke eigendommen (zoals openbare wegen en openbaar groen) wordt door de gemeente hersteld. De melder betaalt de kosten hiervan.

Stap 7: Rioolaansluiting aanvragen

Het lozen van afvalwater in de bodem is verboden. Daarom bent u verplicht om uw woning aan te sluiten op de gemeentelijke riolering. Is uw woning niet aangesloten op het riool? Dan moet u bij de gemeente een rioolaansluiting aanvragen.

Stap 8: Start en gereedmelding bouw doorgeven

Als u (ver)bouwt met een vergunning moet u bij de gemeente melden dat de bouwwerkzaamheden starten en wanneer deze zijn afgerond. Een ambtenaar bouwtoezicht/handhaving controleert de voorwaarden die in de vergunning zijn vastgelegd. U moet dit 3 dagen voor de start en gereedmelding van de bouw doorgeven via e-mail op toezicht@waalre.nl.

Bouwplannen/bouwvergunningen inzien

Bent u op zoek naar een bouwvergunningen uit het archief of wilt u een lopende aanvraag om vergunning inzien?

Tekeningen uit het bouwvergunningenarchief opvragen

In het bouwvergunningenarchief vindt u bouwtekeningen van woningen en andere gebouwen in Waalre. Wilt u een tekening opvragen, neem dan contact op met de gemeente via 040-2282500 of vergunningen@waalre.nl. Geef het adres van het pand waarvan u de tekening wil ontvangen en uw e-mailadres door. De tekeningen worden u digitaal toegezonden.

Lopende aanvraag omgevingsvergunning inzien

Wilt u een lopende aanvraag voor een omgevingsvergunning inzien? Stuur dan een e-mail naar vergunningen@waalre.nl of maak een afspraak bij het team Vergunningen.