Opvang van vluchtelingen
Op welke locaties worden vluchtelingen opgevangen?
De opvanglocaties bestaan uit drie categorieën: Crisisnoodopvang, doorstroomlocaties (voor maximaal een aantal weken) en langere termijn. Wat die laatste categorie betreft gaat het om huisvesting op een locatie waar vluchtelingen minimaal 6 maanden kunnen blijven
Indien mogelijk worden vluchtelingen direct naar een opvangplek gebracht in de regio waar ze langere tijd kunnen verblijven.
Waar bevindt zich in VRBZO het Regionaal Registratie Punt (RRP)?
Dat bevindt zich bij Microlab in Eindhoven.
Is er sprake van een verdeelsleutel over alle gemeenten?
In onze regio wordt geen verdeelsleutel gehanteerd. We gaan in overleg met gemeenten kijken welke locaties beschikbaar zijn en voor hoeveel vluchtelingen deze gereed te maken zijn.
Hoe lang worden vluchtelingen opgevangen?
Gelet op de onzekere situatie is dit nog niet duidelijk en hangt het af van de ontwikkelingen in Oekraïne. De opvanglocaties zijn voor minimaal 6 maanden beschikbaar.
Ik wil vluchtelingen uit Oekraïne onderdak bieden. Hoe pak ik dat aan?
Dan kun je terecht bij Vluchtelingenwerk Nederland en bij Takecarebnb. Zij geven meer praktische informatie en bieden de mogelijkheid om je aan te melden.
Ik heb op dit moment vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Waar kunnen zij voor de langere termijn terecht?
Heel fijn dat je noodopvang biedt voor vluchtelingen uit Oekraïne. Zij kunnen zich melden bij de gemeente waar ze op dit moment verblijven. Vervolgens worden ze dan ingeschreven in de basisregistratie van de betreffende gemeente. Dat kan op afspraak in het gemeentehuis. Mochten deze vluchtelingen niet meer kunnen verblijven bij het gastgezin, dan moeten zij zich melden bij het Regionaal Registratiepunt (Microlab Eindhoven). Daar wordt bekeken waar plaats is op een locatie, liefst voor langere termijn. Als dat niet mogelijk is dan wordt naar een doorstroomlocatie gezocht. In het uiterste geval moet de vluchteling 24 tot 48 uur in de crisisnoodopvang verblijven.
Waar moet ik op letten bij het opvangen van vluchtelingen?
Kijk op de website van Takecarebnb voor enkele aandachtspunten.
Moeten vluchtelingen uit Oekraïne zich laten registreren?
Om in aanmerking te komen voor voorzieningen in Nederland moeten vluchtelingen zich laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) van de betreffende gemeente. Meer informatie hierover vind je op de website van Rijksoverheid.
Wat zijn de eisen voor een gastgezin voor alleenreizende Oekraïense kinderen?
In de regio VRBZO worden alleenreizende kinderen zonder gezag (dus zonder één van beide ouders) uit Oekraïne opgevangen in de gemeente Geldrop-Mierlo. Daar wordt de eerste opvang verzorgd . Uiteindelijk komen zij in een gastgezin terecht. Het is belangrijk dat het gastgezin voor deze kinderen een veilige plek is. Daarom bekijkt de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) of dat inderdaad zo is.
Zijn vluchtelingen verzekerd tegen medische kosten?
Medische kosten worden vergoed. Dit gebeurt op basis van de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Oekraïense vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd, zijn verzekerd via de Regeling Medische zorg Asielzoekers.
Lees meer informatie over zorg en zorgkosten voor Oekraïners in Nederland.
Hoe is de schoolopvang geregeld? Kunnen de kinderen naar school als ze hier worden opgevangen?
Leerplicht geldt voor alle minderjarige kinderen. Inzet is dat betrokken kinderen binnen drie maanden na opvang scholing krijgen. Dit geldt voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Dit gebeurt via de gemeente waar de opvang voor Oekraïners gevestigd is. Er wordt gewerkt aan een passend aanbod voor studenten die in Oekraïne een studie op MBO of HBO niveau volgden.
Er ontwikkelen zich steeds meer initiatieven om onderwijs voor de Oekraïense vluchtelingen te verzorgen. Het Summacollege (MBO) heeft een aanbod ontwikkeld voor vluchtelingen vanaf 16 jaar.