Handhavingsverzoek indienen

Ervaart u structureel overlast of denkt u dat iemand de regels van de gemeente overtreedt? En bent u van mening dat dit moet stoppen? Dit kan bijvoorbeeld gaan over vernielingen, (ver)bouwen zonder vergunning(en) of geluidsoverlast. Als u er met de veroorzaker niet uit komt, dan kunt u een verzoek tot handhaving indienen. U start dan een juridische procedure. Het moet hierbij gaan om een situatie die in strijd is met wet- en regelgeving van de gemeente.

Ga zelf eerst het gesprek aan

Wij raden u aan om eerst met elkaar te praten over het probleem. Het kan best lastig zijn om met buren in gesprek te gaan over bepaalde onderwerpen. Toch levert dit vaak veel meer op dan het indienen van een handhavingsverzoek. Onze ervaring is dat het rechtstreeks indienen van een handhavingsverzoek bijna nooit tot een betere onderlinge relatie leidt.

Buurtbemiddeling

Lukt het niet of loopt het gesprek op niets uit? Misschien kan buurtbemiddeling u helpen. Zij kunnen u tips geven om het gesprek aan te gaan, maar kunnen ook een gezamenlijk gesprek organiseren met u en uw buren.

Melding of handhavingsverzoek?

Komt u er nog steeds niet samen uit? Maak dan een melding bij de gemeente of dien een verzoek tot handhaving in. Bij een melding lost de gemeente ernstige problemen zoveel mogelijk snel op. Minder dringende zaken worden ingepland. Een melding kunt u anoniem indienen. Wilt u een melding maken bij de gemeente, stuur dan een mail naar handhaving@waalre.nl.

Met een verzoek tot handhaving start u een handhavingsprocedure op en verzoekt de gemeente om een formeel besluit te nemen. Dit is een juridische procedure. U kunt een verzoek tot handhaving alleen maar indienen als u belanghebbende bent. Dat betekent dat u een rechtstreeks, persoonlijk en actueel belang heeft bij de handhaving van de regels. Het indienen van een handhavingsverzoek kan niet anoniem. De inhoud van het verzoek en uw identiteit worden bekendgemaakt aan degene die volgens u een overtreding begaat. Om een beslissing te nemen op uw verzoek, moet hoor- en wederhoor worden toegepast.

Is de gemeente wel bevoegd?

Voordat u overgaat tot het indienen van het verzoek tot handhaving, is het belangrijk om te weten of de gemeente wel mag optreden. Heeft u een geschil met een inwoner onderling, bijvoorbeeld over uw privé-eigendom of overhangende takken, dan kan de gemeente niet optreden. Heeft u een geschil met een inwoner waarbij de gemeente mogelijk een partij kan zijn, bijvoorbeeld omdat iemand iets bouwt of gebruikt zonder een omgevingsvergunning, dan kunt u een verzoek tot handhaving indienen.

Wat moet ik doen als ik een verzoek tot handhaving wil indienen?

In de wet zijn specifieke wettelijke eisen opgenomen waar een verzoek tot handhaving aan moet voldoen. Niet iedereen kan zomaar een verzoek tot handhaving indienen en niet elk verzoek wordt door ons in behandeling genomen.

De volgende eisen zijn van toepassing:

  • Het verzoek moet schriftelijk ingediend worden.
  • U richt uw verzoek aan het college van burgemeester en wethouders.
  • Zorg dat uw verzoek is voorzien van uw naam, adres en uw handtekening. Een anoniem verzoek tot handhaving wordt niet in behandeling genomen.
  • Vermeld de datum.
  • U moet belanghebbende zijn. In uw verzoek geeft u aan waarom u belanghebbende bent.
  • In uw verzoek omschrijft u de vermeende illegale activiteiten en het adres of locatie waar die activiteiten zich afspelen. Is er bijvoorbeeld geen omgevingsvergunning of houdt men zich niet aan bepaalde regels?

Het is handig om ook uw telefoonnummer en emailadres in het verzoek tot handhaving te vermelden zodat wij makkelijk contact met u kunnen opnemen.

Ik heb een verzoek ingediend, wat nu?

Wij beoordelen of er sprake is van een overtreding waartegen wij handhavend kunnen en mogen optreden. Is er geen overtreding of bent u geen belanghebbende? Dan wijzen wij uw verzoek af. Kan een overtreding alsnog gelegaliseerd worden (bijvoorbeeld omdat er alsnog een omgevingsvergunning verleend kan worden), dan moeten wij de overtreder de gelegenheid geven om alsnog een aanvraag te doen.

Is er sprake van een overtreding en zijn er geen redenen om af te zien van handhaving? Dan laten we dit weten aan de overtreder. Hij kan zijn mening hierover geven. Daarna nemen wij een besluit op uw verzoek om handhaving. In de meeste gevallen gebeurt dit binnen acht weken. Alle betrokken partijen kunnen tegen het besluit bezwaar en beroep indienen.