Waterdoorlatende bodembedekkers
Zoveel mogelijk planten en struiken en zo weinig mogelijk tegels in je tuin; dat zorgt voor een fijnere en groenere leefomgeving, een koelere tuin én de bodem kan het regenwater beter vasthouden. Kies daarom waar mogelijk voor waterdoorlatende verharding zoals gravel, split of schelpen.
Door klimaatverandering neemt de hoeveelheid neerslag toe binnen Nederland. Tegels en bestrating kunnen de grote hoeveelheid regen niet altijd verwerken, waardoor het riool over kan lopen. Dit kan leiden tot wateroverlast in de straat. Wil je dit tegengaan? Zorg dan voor een groene tuin en zo min mogelijk tegels. Zo maak je de tuin klimaatproof én zorg je ook voor meer biodiversiteit.
Soms is er wel bestrating nodig, zoals bij de parkeerplaats of jouw oprit. Kies dan voor regen doorlatende bestrating, waarbij het regenwater alsnog wegzakt in de bodem en het grondwater aanvult. Of laat een rand vrij voor een border (strook grond) met planten. Zo kan het water toch weglopen en staat de oprit niet vol water.
Wist je dat je tuin het regenwater het beste opneemt, wanneer je maximaal 1/3 van je tuin waterdoorlatend betegelt?
Hoe ga ik te werk?
Wanneer je gaat bestraten, zijn er diverse soorten regen doorlatende bestrating te kiezen. Afhankelijk van het oppervlak dat je wil betegelen, kost het aanleggen een dag tot een paar dagen tijd (inclusief materiaal halen). Een tuinpad is bijvoorbeeld sneller aangelegd dan de hele oprit. Je kunt er ook voor kiezen om de hulp van een paar vakmannen in te schakelen.
Welke soorten bestrating kun je kiezen?
- Schors, houtsnippers en cacaodoppen: dit is de meest duurzame vorm van regen doorlatende verharding. De snippers en cacaodoppen warmen niet zoveel op als stenen en gaan de groei van onkruid tegen. Gebruik ze voor het tuinpad of als bodembedekker.
- Grasbetonstenen: ook dit is een vorm van open bestrating. In de ruimte tussen deze stenen kun je gras of lage bodembedekkers planten. Zo warmt het oppervlak minder op en laat het regenwater door. Voor: parkeerplaats, tuinpad en oprit
- Poreuze betonklinkers: deze klinkers hebben veel poriën, waardoor ze water- en luchtdoorlatend zijn. Voor: tuinpad, oprit en parkeerplek.
- Split, grind, schelpen en lavasteen: deze vormen van verharding leg je makkelijk zelf aan. Leg eerst een waterdoorlatende anti-worteldoek neer op het stuk waarop je grind of split wil verspreiden. Daarna verdeel je het grind, de schelpen of de lavastenen over het oppervlak. Door deze laag kan het regenwater wegstromen. Voor: parkeerplek, terras, oprit en tuinpad.
- Houten vlonders: vlonders met het keurmerk FSC of PFEC zijn geschikte opties. Robinia is een duurzaam houtsoort in Europa. De vlonders zijn te gebruiken voor het tuinpad en het terras. Let wel op: ze vragen wel onderhoud door mogelijke algengroei.
Wil je weten hoe alle soorten verharding eruit zien? In de folder van Huisje Boompje Beter vind je alle soorten op een rij. Kies je voor tegels? Kijk dan naar tweedehands klinkers op gratisaftehalen.nl of weggeefhoek.net. Let bij nieuwe tegels op het DUBOkeur of Milieukeur- merk.
Hoeveel kost het en wat bespaar ik?
De kosten voor waterdoorlatende verharding verschillen nogal per soort bestrating en liggen aan het oppervlak dat je wil verharden. Grind en split zijn bij diverse bouwmarkten en groothandels te koop. Dit geldt ook voor de houten vlonders en klinkers.
Met de aanleg van waterdoorlatende verharding zorg je voor een betere leefomgeving voor jezelf, de dieren en jouw buurt. Door het regenwater in de bodem op te vangen, verklein je de kans op overstromingen van het riool. Daarnaast zorgt minder bestrating voor een koelere tuin. Dus: beter voor het klimaat en voor je woonomgeving.