Om regenwater op te slaan in de tuin, is een regenton een handige uitkomst. Met een regenton bespaar je kraanwater én zorg je ervoor dat een deel van het regenwater niet in het riool komt. Zo ben je dus klimaatbewust bezig.

Jaarlijks besproeien Nederlanders hun tuin met zo’n 1100 liter drinkwater. Wanneer je regenwater opvangt in een ton, verminder je het gebruik van kraanwater. Ben je een plantenliefhebber? Dan is de regenton een extra geschikte oplossing. Het regenwater is namelijk heel geschikt voor kamerplanten, want er zit minder kalk en zout in dan in kraanwater.

Een regenton is gemakkelijk aan te sluiten op de regenpijp. Via het kraantje onderaan de ton, kun je het regenwater aftappen en daarmee de planten watergeven. Zo heb je dus eigenlijk gratis water in de tuin.

Let op!Wist je dat één op de zes tuinbezitters in Nederland zijn tuinwater al uit de regenton haalt?

Hoe ga ik te werk?

Een regenton is in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Zo kun je een kleine ton met vijftig liter inhoud kopen, maar ook een grote met ruim tweehonderd liter inhoud. Of je nu een houten of een plastic regenton koopt: het is een slimme manier om duurzaam met water om te gaan.

Hoe installeer je een regenton?

Met het installeren van een regenton ben je zeker niet langer dan een middagje bezig en je hebt er vervolgens jaren plezier van.
Wanneer je een regenton hebt aangeschaft, is het tijd voor het plaatsen van de ton. Je zet de regenton dichtbij de regenpijp en het liefst in de schaduw. Het is beter voor de kwaliteit van het water als het niet al te warm wordt. Het aansluiten van de regenton op de regenpijp kun je als doe-het-zelver gemakkelijk zelf.

Zijkant van regentonBekijk op YouTube onze doe-het-zelf video voor het volledige stappenplan.

Wanneer het veel regent, is de ton snel vol. Daarom is het handig om een vulautomaat (pijpje dat ervoor zorgt dat het water in de ton komt, totdat deze vol is) aan de regenton vast te maken. Het overtollige water kun je ook afvoeren naar een regenwatervijver , infiltratievoorziening  of een laagte in de tuin.

Zorg ervoor dat de regenton op een stabiele ondergrond staat en dat je de ton op een verhoging zet. Zo kun je een gieter onder het kraantje zetten. Plaats ook een deksel op de regenton, tegen de muggen. Bladeren houd je uit de ton met een speciale zeef of met een panty (goedkopere optie). Kijk bij oudere regenpijpen wel even of er geen asbest inzit, want daar mag je niet in zagen.

In de winter kun je de regenton het beste leeg laten lopen om te voorkomen dat het water bevriest en uitzet. Daardoor kan de regenton namelijk scheuren en is deze niet meer bruikbaar. Een klein laagje water in de regenton laten staan, kan geen kwaad.

Hoeveel kost het en wat bespaar ik?

Een regenton in de tuin kan je jaarlijks honderden liters water besparen. Hoeveel je aan een regenton kwijt bent, ligt aan de grootte van de ton, het materiaal en de winkel waar je deze aanschaft. De meeste regentonnen zijn tussen de € 70 en € 300.